tiistai 11. toukokuuta 2010

mTuutori yhdistää Moodlen ja kännykän

Savonia-ammattikorkeakoulun ja Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulun yhteistyössä kehittämä mTuutori on sovellus, joka yhdistää Moodlen ja mobiiliteknologian. EU-rahoitteisen projektin tavoitteena on ollut kehittää ratkaisuja opiskelijan oppimisprosessin ohjaamiseen eli tuutorointiin mobiiliteknologian avulla.

Mobiilisovelluksen avulla voidaan luoda motivoivia ja opiskelijan opiskeluprosessia tukevia kysymyksiä Moodleen ja lähettää kysymykset joko yksittäisen opiskelijan tai koko opiskelijaryhmän kännyköihin. Sovelluksella saadaan laadittua avoimia, skaala- ja väittämäkysymyksiä ja näihin liittyviä selittäviä kysymyksiä. Opiskelijat voivat vastata opettajan kysymyksiin joko suoraan matkapuhelimesta tai perinteiseen tyyliin Moodlen kautta.

Sovellusta on helppo käyttää, ja se soveltuu nopeaan ja lyhyeen tiedottamiseen erinomaisesti, koska opiskelijat tavoitetaan nopeasti. Myös opiskelijoiden yhteydentottokynnys opettajaan on madaltunut, koska lyhyet viestit ovat lähempänä opiskelijoiden omaa viestintätapaa.

Toisaalta osa opiskelijoista koki koulun matkapuhelimeen lähettämät viestit epämukaviksi, sillä oma matkapuhelin koetaan usein hyvin henkilökohtaiseksi viestimeksi. Tämän vuoksi hankkeen jatkohaasteena on luoda säännöt milloin ja millaisissa tapauksissa oppilaitos voi olla yhteydessä opiskelijaan suoraan matkapuhelimitse.

Havaittuja teknisiä ongelmia olivat mm. erilaisten matkapuhelinmallien (mm. Iphone) yhteensopivuus sovelluksen kanssa sekä datapakettien puuttuminen osalta opiskelijoiden matkapuhelimista.

Hankkeessa mukana olleiden toimijoiden mukaan mobiilisovelluksella toteutettava tuutorointi ei tule korvaamaan kasvotusten tapahtuvaa tuutorointia, vaan on siinä lisänä. Mielestäni hanke oli kiinnostava, kun vertaa näitä projektissa havaittuja hyötyjä projektin n. 437 000 € kustannuksiin(olkoonkin EU-rahotteinen), ei hyötysuhde ole mennyt tässä tapauksessa ihan nappiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti